Höns

Hur var det nu då? Var det hönan eller ägget som kom först?

Här på Storudden började i alla fall allt med fem bruna, plockade,anskrämliga värphybrider som vi fick av en vän sensommaren 2008.

Foto: Madelene Wilhelmsson, En av våra första hönor.

Foto: Madelene Wilhelmsson, En av våra första hönor.

Jag glömmer aldrig känslan när jag för första gången gick ut i hönshuset och hämtade nylagda, varma bruna ägg. Jag kände mig verkligen rik!

Foto:Madelene Wilhelmsson, Våra två första ägg

Foto:Madelene Wilhelmsson, Våra två första ägg

Vill man börja med djur så kan jag varmt rekommendera att börja med höns. De är lätta att ha och göra med och behöver inte så mycket skötsel och man får avkastning dagligen i form av ägg. Har man en sommarstuga så kan man med fördel ha höns på sommaren i en liten bod, ett gammalt utedass eller liknande. Tänk bara på att följa jordbruksverkets bestämmelser, som i mina ögon är väldigt lätta. Jag ger alltid mina hönor större utrymme och bättre förutsättningar än de måste ha enligt reglerna. Läs mer hos Jordbruksverket.

Och sedan när du flyttar hem så slaktar du hönorna och stoppar dem i frysen. Man kan få köpa värphybrider från hönserier för en billig penning. När de byter ut hönorna har de fortfarande många ägg kvar att lägga men det kommer kanske inte ett ägg om dagen längre. Då gör man en välgärning och det känns kanske inte så svårt att slakta hönsen på hösten eftersom man gett dem ett längre liv än det var tänkt.

Besättningen

Just nu har vi inte många hönor. Vi har en barack stående som vi ska inreda till våren. Vi har fortfarande hönorna fritt strövande i trädgården med möjlighet att stänga in dem i en hönsgård. Tanken är att vi istället ska ha dem i frukt- och bärträdgården.

Till vår första flock hade vi ingen tupp till hönorna, men jag rekommenderar att ha det. Jag upplever att hönorna blir mer harmoniska, plockar inte varandra lika hårt och tuppen skyddar sin flock.

Det finns massor med saker att tänka på och vi har gjort många misstag, kommit på smarta lösningar och smarta lösningar som visat sig vara inte så smarta…

Man måste prova sig fram och det finns två böcker jag kan rekommendera:

En mycket heltäckande bok av Karin Neuschütz, Kristina Odén och Tore Hagman.

En mycket heltäckande bok av Karin Neuschütz, Kristina Odén och Tore Hagman.

En bok om att skaffa och sköta höns för husbehov av Anders Jansson och Nina Östman.

En bok om att skaffa och sköta höns för husbehov av Anders Jansson och Nina Östman.

Du hittar också en mycket användbar och fin websida här: Hönsguiden.

Det finns säker massor med fler bra böcker och fina hemsidor men detta är en början. Sedan är det faktiskt så att det är genom ”Learning by doing” som man lär sig bäst. Det liksom sitter i kroppen! Håll dig alltid ajour med reglerna kring djuren så att inget djur behöver lida!

Raser

Vi började som sagt var med bruna värphybrider, sedan skaffade vi vita värphybrider, så blev det Bohus-Dals svarthöns, sedan Welsumer och Brahma.

Vi vill inte bara ha ägg, utan också kött. När vi skaffade de vita värphybriderna köpte vi också tio tuppar som vi tänkte äta. Tupparna åt och åt och åt men inte blev det mycket kött på dem! Räven kom och tog hela besättningen utom två hönor.

Här kan du läsa mer om värphybrider: Värphybrider.

Vi skaffade Bohus-Dals svarthöns för att de är så fina! Jag gillade dem jättemycket eftersom de uppför sig mer som ”vanliga” fåglar. De verkade liksom lite mer intelligenta. Men de värper bara ett litet ägg ungefär var tredje dag. De var också väldigt ruvsugna så under sommaren när de producerar som mest ägg ville de ligga på ägg i stället så då blev det inte några ägg alls… Vi slaktade några tuppar, men köttet är grått skelettet blå-svart och det är en liten ras så det blev inte mycket kött, och det som blev var inte så aptitligt.

Vill du veta mer om rasen kan du läsa vidare här: Bohuslän-Dals svarthöna.

Om du är intresserad av just lantrashöns så finns denna hemsida: Kackel.

Brahma och Welsumer

Vi ville ha en tung ras som ger stora ägg och lite mer kött därför köpte vi in Brahma och Welsumer. Framförallt tupparna är majestätiska och fina. Båda raserna är lugna och lätthanterliga. Brahman lägger sig gärna på ägg och är riktigt bra hönsmammor.

I vårt nya hönshus tänker vi satsa på Brahma.

Information om Brahma hittar du här: Brahma.

Och om Welsumer här: Welsumer.

Man måste som sagt var prova sig fram för att se vilken ras som passar bäst, det beror på vad man är ute efter, hur stor flock man tänker ha och så vidare. Men en sak är säker: En gång höns -alltid höns!

Foto: Martin Wilhelmsson, Två Brahmadamer ligger på ägg.

Foto: Martin Wilhelmsson, Två Brahmadamer ligger på ägg.

Comments are closed.